Monday, July 19, 2010

Hmm…. What u say?

Kisah di satu malam..

Hai.
Nama saya A***. Emak saya org Kelantan..bapa saya org Amerika. Saya lahir kat Malaysia tapi sekolah kat US. Saya wat bachelor degree n master degree at US. Now saya ada kat Malaysia running a business.
Skrg saya wat business in fashion design. Do u know First Lady Boutique? Yes? Ok..good. I will take over the boutique from its owner. Skrg tgh wat surat perjajnjian. Currently I am running my business in Gemas, NS.
Owhh.. I also wrote a book entitled “How to Make a Long Distance Relationship work?” (something like that..). It’s been published by MPH.
U don’t worry. I will alwys be with u. i like u so much. Saya akan ada dgn U. so u terimalah I dulu..

Toot..toot… sorry credit phone I abes…

Ok..so can I believe such guy?? Bussiness man pakai prepaid phone ke??? Bussinessman perlu ke berlagak? One more..he don’t know what Umrah is? Owhh..mcm ni ke laki nak jdi pemimpin rumah tangga? Umrah tu dia ingat mcm pegi melancong? Perlu ke saya suka laki mcm tu? Force me to like him? Force me to do what he asked me to do.

Hmm…. What u say?

Wednesday, July 14, 2010

Macam-macam hal...

owh..minggu ini mmg minggu yg memenatkan saya. Penat yg amat..penat tahap gaban. Kenapa saya penat sangat??
  1. Minggu ini dan minggu lepas adalah minggu kecergasan dan Mini Olimpik di sekolah. Jadi saya kena stay back 2 hari utk menjaga budak2 itu bermain bola jaring. After that saya pegi plak Shah Alam utk kelas master saya..balik plak almost 9pm. Jadi saya penat sgt....

  2. Minggu ini juga minggu Pusat Sumber Sekolah. Kena stay back lagi utk aktiviti tayangan gambar. Owhh...kena tgu movie tu abes..kemas2 then balik. Pastu straight away pegi Shah Alam utk kuliah master. Balik almost 8pm.. Penat lagik...

  3. Minggu ini juga iaitu esok.. ada mesyuarat sampai 3pm then ada LADAP (yg saya rasa sgt bongok sape yg mencipta kursus2 sebegini). and most probably balik after 4pm.. owhh...penat...

  4. Minggu ini juga ada sekolah ganti hari Sabtu...n after that again i'm going to Shah Alam n have a E&S lecture. OMG...I am so tired.. Damn tired!! Bukan minggu ini sahaja tp 4 minggu berturut2... DAMN!!



So..minggu ni byk keje saya terganggu..

  1. Lesen memandu saya telah tamat tempoh 11 hb yg lalu..tp sampai arini masih tak sempat nak renew sebab tak sempat. Online kan hanya sampai 5pm je.. Ya Allah..jauhkanlah hambaMu ini dr sebarang kecelakaan dan kesusahan.
  2. Nak basuh baju pon tertangguh2..apatah lagik nak lipat. Hmm..maybe kena tgu weekend..
  3. Minit mesyuarat tak buat lagik!! OMG...klu lappy ok boleh wat kat sekolah. Ni lappy sakit..adouih...
  4. Parcel pon tak maik2 lagik..sempat ke esok??
Owhh..cepatlah July abes.. Taknak sekolah on Saturday. NO more class on Saturday. My big payday after 3 months wait.. Owhh....tabahkanlah hati ini~

Saturday, July 10, 2010

Petua Mempelajari dan Menguasai Bahasa Inggeris

Hye peps... Ok..as u olls know now I'm now teaching English at Subang Valley High School (wah meletopss nama sekolah saya). So one day after extra class for Form 3, the students asked me.. "Teacher..camne teacher boleh pandai cakap English??" Uhukkss..dlm hati maw gelak..Terror kah?? I 'm not consider myself as the best..but InsyaAllah I can help them to improve their English =)

So here are some tips how to your improve English students. This I will give to them sebab ritu dah ckp sket2..so saya nak bg ni and wanna ask them to keep it in their diary or tampal kat dinding umah..instead of tampal gambor Robert Pattison or Justin Bieber or Beyonce baik tampal ni kan?? This I got from one of our local paper..

Kuasai kosa kata BI (vocabulary)

  • Berfikir dan bercakap BI secara mudah – cuba cari kata-kata yang sesuai dan nyatakan.
    Contoh: Good morning. How are you?
  • Membawa kamus BI ke mana-mana. Apa sahaja perkataan yang difikirkan semak kamus.

Menguasai tatabahasa (grammar)

  • Kuasai nahu BI
  • Memahami peraturan BI

Menyanyi dalam BI

  • Menyanyi dalam hati – pilih lagu yang anda tahu dan faham seni kata yang dipilih

Menulis dan menaip karangan pendek

  • Biasakan menulis dalam BI walaupun ayat yang ringkas
  • Menulis karangan tentang keluarga, minat, kawan-kawan dll
  • Belajar BI setiap hari (30 minit pun OK)
  • Amalan membaca dan berlatih BI à otak akan segar dan biasa dengan bahasa ini

Pelbagaikan kaedah

  • Jangan baca sahaja
  • Menyanyi, menceritakan mengenai gambar, berbual, buat senarai yang tahu, tonton TV

Cari kawan untuk berbual dalam BI

  • Kawan akan betulkan jika salah

Monday, July 5, 2010

Tak taw nak describe mcm mana...

Mengikut tajuk entry ni..mmg..saya tak taw nak describe mcm mana perasaan saya skrg. kdg saya tak terfikir lansung pasal mende2 ni..tp kdg bila dah terfikir saya rasa sgt takut + benci + rasa sgt teruk di kalangan org2 yg teruk.. Owhh..hate this feeling so much..damn it!!!!

Perasaan apakah itu????

1) Bila umur dah semakin meningkat tp apa pon takde i.e harta, kerja tetap, bf or soulmate as well as future husband.. Owh Tuhan..kuatkan semangat hambuMu ini.. Murahkanlah rezekinya dan temukanlah dia dgn jodoh yg baik dan beriman.

2) Biler semua my girlfriends dah kawen n saya tinggal sorang membujang tanpa hala tuju..hoho. Tinggallah saya menempek di celah2 abg n kakak ipar (maksudnya klu diorang kuar saya pon nak ikut..) or di celah2 kawan adik saya (which is can be counted bape kali je dedek bagi..bosanlah kan kakak nak ikut..) or di celah2 kawan en Topek, my bff (semua kawan hang dah jd kawan aku en Topek. mesti hang pon bosan kan..aku dok menempek kat hang..don't deny it beb!).
Yelah..takkan tetiba nak call " Hello Puan xxx.. Jom kuar tgk wyg dgn aku. Laki ko tinggalkan je.. Anak? Ko pump susu ko byk2 simpan dlm fridge. Nnt laki ko pandai2lah.." Owhh..sgt kuang asam punya kawankan.. Yea..I do have my best friend..tp dia jauh dr PJ. Klu nak lepak malam or weekdays mmg tak dpt la..

3) Tetiba teringat ex bf.. sebab terjumpa profile dia kat FB baru2 ini. Aduh..saya dah lupakan dia sebenarnya..tp skrg sudah teringat balik. Benci!!!!

Hmm...still tak taw nak describe camne perasaan ni. I hate it when this kind of feeling keep coming again n again. maybe I have to keep myself busy..LOL..


**Saya nak tukar URL blog ni..tp biler nak wat nihh?blum dpt ilham nama yg best..

Sunday, July 4, 2010

Majlis Perkahwinan Zarikh n Muhadzir

Sekitar majlis perkahwinan kawan saya juga merangkap coursemate, housemate, statemate and one of my good friend since Uni's time. Saya sangat gembira bila nak taw dia akan mendirikan rumahtangga. Hmm..masa dia bertunang saya ada g gak..tp jap je.

Untuk perkahwinan kawan saya ni..Alhamdulillah kedua-dua belah majlis saya dpt hadir. Dan Zarikh juga telah meminta saya menjadi pengapit beliau. Owhh..memula agak takut juga..yerlah saya ni ganas dan XXL..takut roboh plak pelamin org tu..haha..

Tp atas permintaan beliau sebagai sahabat saya, so saya pon setujulah untuk jadi bridesmaid..huhu...

So silerlah layan gambar ye. Gambar2 ini di majlis kedua-dua belah.. Zarikh nampak cantik dan berseri kan.. Owhh..gonna miss my fren so much. tak taw dpt hang out mcm dulu lagik ke tak.. :(

Alamak..semua my girlfriends dah kawen ni..camne? owhh tak..ada lagik..hehe

Ok Fashiha..stop ngomel..layan gambar n read the captions yea peps :)


Venue : Sungai Siput, Ipoh
Date : 11 June (after Isyak nikah)
12 June (Hari persandingan)



~ Zarikh sebelum bergelar puan wif her bridesmaid ~
Ni lagik beberapa minit sebelum kitorang bertolak g masjid utk majlis akad nikah. Malam nikah Zarikh mengenakan baju warna peach. She looks so beautiful rite?? Seri pengantin sudah naik..hehe


~Zarikh setelah bergelar Puan Sharifah Zarikh ~
Pictures show Zarikh after her nikah ceremony. itulah husband dia..Muhadzir or Mahadir. Her husband is a very noce person. Jaga kawan saya bebaik ye..

~Pasangan raja sehari~
Melangkah menuju masuk ke dalam rumah di hari persandingan.
Theme of the day: Bride & bridegroom - pink, bridesmaid - lite purple (tp saya mcm tak kena je kan..hah), khemah - pink, bilik tidur - purple, families - orange



~Adik perempuan Zarikh; Yang n Farah~

Venue : Kg Kolam, Sungai Mati, Muar
Date : 3rd July 2010


Pengantin perempuan dgn little princess~

~Bersedia mahu ke rumah pengantin lelaki~



~Surprise for the raja Sehari~

Ok..yg ni pengantin mmg tak tahu. Kawan1 n families yg plan. suprise utk mereka. dari jauh pengantin dah resah gelisah.. Apa suprise nya????


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.



~Pengantin naik beca di hari persandingan~

Haha..tak sangka saya. Sian Zarikh..dgn susah payah duduk di atas beca. yelah..kain kan agak ketat. Si Mahadir plak terpaksa mengayuh di tgh panas..sian pengantin. But nice huh?



~Acara persembahan silat dr warga Kg Kolam.~
Acara ni dah tak banyak dah di kampung2..Klu diteruskan sangat baguskan..?



Ok..tumpang bergambar kat beca pengantin sat..hehe..


~Taufik wif me on the day~
Zarikh, Taufik n me; we are so close (or gang) together with Lea n Din. Tp 2 org itu tidak hadir di majlis Zarikh. Busy kot..
Alamak..klu Taufik dah kawen masihkah dia akan jd bff saya??

Owh..gonna miss all my friends so much..especially Zarikh. Dah jadi isteri org masih akan hang out together lagi kah??? Happy marriage dear..love u......


**credit to my sista, nana n en topek for the pics