Wednesday, March 31, 2010

Kembara Oasis

Alhamdulillah selamat menunaikan ibadat umrah selama 14 hari (15 - 28 Mac). Saya berkesempatan berada di Madinah selama 4 hari dan selebihnya di Mekah. Betul apa seperti yg dikatakan org..klu dah pegi sekali rasa nak pegi lagik... Seronok sgt berada di sana. Jiwa rasa tenang dan tak pikir lah masalah2 yg ada kat sini. Kat sana ingat nak beribadah je..Alhamdulillah.. sepanjang berada di Mekah saya berkesempatan menunaikan umrah selama 6 kali. Saya pon sihat di sana berkat doa kalian...

Selain Masjid Nabawi dan Masjidil Haram, antara tempat lain yg dilawati ialah Jabal Uhud, ladang kurma, Masjid Quba, kilang percetakan Al-Quran (tp wanita takleh masuk), Jabal Nur, Jabal Rahmah, Padang Arafah, ladang unta, Hudaibiyah dan banyak lagikla..

Oklah..taknak bebel panjang2..layan gambar jelah ekk...sambil tgk caption..hehe..sorry..malas nak menaip ni. Kalau rajin saya cerita panjang lagi k...

@ KLIA before leaving KL. Hmm..dah lama dah tak pki tudung cengggitu..ala2 tudung sekolah..haha.sekali pki comey gak..huhu..pasan..
(mak.nana.me)
me in front of Masjid Nabawi. 1st time nak masuk ni..berdebar2 gak..haha..ni masa nak p solat subuh.time masa tu dlm 4am. perbezaan waktu sana nn malaysia dlm 6 jam kot..so time ni u olss dah ada kat opis kot..saya baru nak solat subuh
antara saudara-mara yg sama2 pegi umrah. mazu..nampak tak pn mas?
permandangan pintu depan Masjid Nabawi. pintu masuk ke dewan muslimah..laki dilarang even nak lalu pon takleh.
Majid Quba - masjid pertama dibina oleh Nabi Muhammad s.a.w. terletak lebih kuang stgh jam dr bandar Madinah. Diriwayatkan sesiapa yg berwuduk dr rumah dan bersolat di sini pahalanya sama seperti pahala org yg mengerjakan umrah. so sempatlah saya mengerjakan solat sunat di sini. Alhamdulillah...
Antara permandangan di Jabal Uhud. tempat berlakunya peperangan Uhud.. Dinamakan jabal Uhud kerana satu2nya bukit yg ada di situ. terdapat kubur para syuhada di sana.
Lawatan ke ladang kurma. Di belakang ladang ini terdapat sebuah telaga yg dinamakan Telaga Uthman. tp sekarang dah takde. Kat sini lah saya dan jemaah yg lain mnghabiskan duit membeli kurma esp kurma Ajwal @ kurma Nabi. Selain kurma ada juga coklat, kekacang, buah tin, aprikot etc. Kat sini klu nak mkn kurma byk mana mknlah..halal!coklat 45 riyal kot sekilo..tak ingat dah...
Ni plak kat Kilang Percetakan Al-Quran. tapi org pompuan takleh masuk.so laki je yg masuk n diorang dpt cenderahati sebuah tafsir Al-Quran.Best kan? Kat sini juga kite boleh beli Al-Quran untuk diwakafkan di Masjid Nabawi dan Masjidil Haram. Selain yg dibeli disini tidak akan diterima di masjid2 tersebut. Atas..antara Al-Quran yg dicetak disini beserta harga. Hmm..tahu tak..75% hasil cetakan Quran di sini di wakaf atau diinfakkan ke masjid2 seluruh dunia. Hanya 25% dijual..itupon sebagai menampung maintanance. yg lain ditanggung oleh Raja Arab Saudi. kenapa Raja Saudi kaya? kerana Allah memberi rezeki yg lebih kepada beliau kerana beliau menjaga 2 tanah haram di negara nya.
Permandangan hadapan dan belakang Masjidil Haram. Waktu malam sgt cantik. Banyak lampu di sekeliling masjid.
Saie - berjalan dr Bukit Safa ke Bukit Marwah. Gambar atas adalah laluan untuk saie dan sebahagian dr Bukit Safa. Pergi balik 7 kali dlm 6km kot...terasa gaklah penatnya..haha..dah takde stamina makcik ni..nasib tak semput. Bukit Marwah..tak sempat amik gambo..sebab takleh bawak kamera dlm masjid sebnarnya. ni pon amik curi2.. Bukit di pagar sebab org selalu bertenggek atas tu sehingga menyusahkan org lain..katanyala..
Di Jabal Nur..
Di Jabal Rahmah. Tempat pertemuan Adam dan Hawa. So org yg nak amik aura kawen suka dtg sini. Dr atas bukit ni boleh nampak permandangan Padang Arafah..tempat para jemaah haji berwukuf.
Padang Arafah dr atas Jabal Rahmah.
antara kedai2 di Mekah..
dengan ayah di ladang unta. Masa ni kat tanah haram lagi. On the way nak p tanah halal amik miqat n niat umrah.
Dii Masjid Rahmah, Jeddah. Singgah sebentar sebelum ke airport Jeddah. amsjid ini juga dikenali sebagai masjid terapung. sebabnya biler air Laut Merah naik jdlah mcm terapung masjid tu..hehe. nampak tak kepala saya yg terjojol tu..
Aki lepak je minum susu unta kat ladang unta. saya takut nak minum. tp sape yg minum kata sedap je.. hmm..still tak berani.




Cuti2 amik gambar Kaabah dr tgkt atas Masjidil Haram. Tgklah..ramai org yg bertawaf. Setiap masa setiap waktu..sentiasa ramai..tak kiralah tawaf rukun atau sunat. Tgklah kat pintu muldtzam pon ramai org. Kat Hajar Aswad lagikla... Hmm..terkilan tak dpt cium Hajar Aswad. yelah..org ramai..kang yg sunat jd haram plak sebab nak p cium Hajar Aswad. algipun saya pimpin mak..so taknaklah tinggalkan dia. Konon2 last day nak gak try p cioum Hajar Aswad..sekali bendera jepun da...tak dpt wat tawaf wida..sedey....


Mak ngaji..saya bergambo..haha.. Sambil menyelam minum air. Amik gambo pon takut2 je..takut polis nampak..haha...cantik kan dalam masjid?
Hmm..itu antara gambo2 saya berada di sana.. Nanti klu saya rajin saya wat slide plakla.. Ada byk lagik gambo yg saya nak share dengan semua.. Tp masa tak mengijinkan.. InsyaAllah k..
Hope u olss suka tgk gambo ni..

Thursday, March 11, 2010

Ucapan..

*Melati - my cousin
Angah - sis angkat at Seberang Perak

Wednesday, March 10, 2010

Menuju ke salah satu destinasi impian..

Salam sahabat bloggers...

Menuju ke destinasi impian? Huh..di manakah itu? Paris..no no no.. Iye..saya mahu ke sana..ke kota suci Mekah pd minggu hdpn bg menunaikan umrah. Tiket flight dah confirm..visa dah lulus..Alhamdulillah...

Jadi saya, Farrah Shilla bt Hassim @ Hashim ingin memohon maaf atas segala keterlanjuran percakapan, penulisan atau apa saja bentuk komunikasi yg pernah dilakukan. Saya bersama keluarga akan menunaikan Umrah bermula 15 hingga 27 Mac..insyaAllah. Dengan ini diharap agar sahabat2 dapat mendoakan pemergian saya dan diharap juga saya dpt menunaikan umrah dgn sempurna.




Diharap di sana saya dpt menunaikan ibadah sebanyak mungkin sambil mententeramkn fikiran... insyaAllah selepas balik saya update apa yg terjadi di sana. =)

Take care peepss..

Saturday, March 6, 2010

Valentine's Day movie

Ok..mcm dah basi kan.. Cerita ni dah lama kuar wayang tapi baru arini nak pegi tgk.. Hmm..februari sgt bz..so tak sempat pegi..pegilah tgk in Mac..haha..
Ok..for me cerita ni best.. I give 4 out of 5 stars. Antara watak yg saya suka..of cos Ashton Kutcher. Saya rasa dia kiut je dlm cerita ni...kiut, innocent n so naive..haha.. Dah ar pki baju pink..saya rasa laki pki baju pink mcm sweet sgt.. ;p. Kesian dia..pg propose gf nak kawen..ptg clash..hmm..sedey sedey..
One more character yg saya suka ialah budak itu..hmm..apa ek nama dia..lupa plak. Ingatkan his valentine is his classmate..rupanya cikgu dia..which is best fren Ashton Kutcher td.. Cikgu itu ialah Jennifer Garner. Cerita ni pelakon2 dia saling berkait..so I think itu yg mmbuatkan cerita ni tak bosan..
Ok..pelakon-pelakon yg ada dlm movie ni ialah : Jessica Alba, Kathy Bates, Jessica Biel, Bradley Copper, Eric dane, Patrick ramsey, Hector Elizondo, Jamie Foxx, Jennifer Garner, Tophie Grace, Anne Hathaway, Ashton Kutcher, Queen Latifah, Taylor Lautner, George Lopez, shirley Mclaine, Emma Roberts, Julia Robert n Taylor Swift.. Hmm ramai kan?
Okla..layan gambar2 kat bwh.. Suka suka....

The poster


Taylor Swift n Taylor Lautner

~sorang atlit sorang suka menari..couple yg kelakar dlm movie ni..

Boleh tak wat party I hate Valentines Day?haha..


Florist hantar bunga kat cikgu sekolah..comel kan Ashton Kutcher?

Friday, March 5, 2010

Today Was A Fairy Tale

Hmm..arini baru nak p thk movie Valentine Day dgn Maizirah my BFF..before g tgk mesti ar feeling sket dgr soundtrack dia..haha. Best tak lagu dia peps?? Tak taw la u olss suka ke tak..tp i lioke..hehe.. (>.<)v
Today was a fairy tale
You were the prince
I used to be a damsel in distress
You took me by the hand
And you picked me up at six
Today was a fairy tale
Today was a fairy tale

Today was a fairy tale
I wore a dress
You wore a dark gray t-shirt
You told me I was pretty when I looked like a mess
Today was a fairy tale
Time slows down
Whenever you're around

Can you feel this Magic in the air?
It must've been the way you kissEd me
Fell in love when I saw you standin' there
It must've been the way
Today was a fairy tale
It must've been the way
Today was a fairy tale

Today was a fairy tale
You've got a smile
That takes me to another planet
Every move you make
Every thing you say is right
Today was a fairy tale

Today was a fairy tale
All that I could say is now it's Getting so much clearer
Nothing made sense til the time I saw your face
Today was a fairy tale
Time slows down
Whenever you're around-Yeah

Can you feel this magic in the air?
It must've been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standin' there
It must've been the way
Today was a fairy tale
It must've been the way
Today was a fairy tale

Time slows down
Whenever you're around
I can feel my heart
It's beating in my chest
Did you feel it
I can't put this down

Can you feel this magic in the air?
It must've been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standin' there
It must've been the way

Can you feel this magic in the air?
It must've been the way you kissed me
Fell in love when I saw you standin' there
It must've been the way
Today was a fairy tale
It must've been the way
Today was a fairy tale

Oh Oh Ooh Yeah oh
Today was a fairy tale
Nnt i review movie tu best ke tak ekk..ni dia py trailer... I also like to watch it because it has Taylor swift which I like..hehe..