Monday, March 30, 2009

Siti dak GIS kawen..

Ahad, 29 Mac.. memandu ke Bandar Tasik Selatan amik Mazu then ke Komuter Serdang plak tunggu Nana (ke). Nana x-officemate saya dulu. Perjalanan kami kali ini adalah ke Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang untuk menghadiri majlis menyambut menantu kawan kami. Rumah dia kat Terengganu n majlisnya pula pada 15 Mac lepas..so tak dptlah pegi..jauh sgt..

Kawan kitorang ni nama dia Siti Fatimah Idris dan suaminya, Muhairi Muhammad. Owh ye..Siti adalah anak sulung kepada bekas Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Idris Jusoh. Kat office keje dia sebagai GIS Exec. Huh..sgt pandai lukis map pki GIS py software..

Lawakan dia? Simple tp lawa... To Siti n Muhairi..Selamat Pengantin Baru. Semoga bahagia hingga akhir hayat. Cepat2 dapat anak..

Si pengantin baru..


Me with Mazu (atas) n Nana (bawah)

Love Story by Taylor Swift

Owh..sgt suka lagu ni bolehlah anda nyanyi sesama sekarang..huhu

We were both young when I first saw you
I close my eyes
And the flashback startsI'm standing there
On a balcony in summer air

See the lights
See the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
And say hello, little did I know

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said stay away from Juliet
I was crying on the staircase
Begging you please don't go, and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet 'cause we're dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while

'Cause you were Romeo, I was a scarlet letter
And my daddy said stay away from Juliet
But you were everything to me
I was begging you please don't go and I said

Romeo take me somewhere we can be alone
I'll be waiting all there's left to do is run
You'll be the prince and I'll be the princess
It's a love story baby just say yes

Romeo save me, they try to tell me how to feel
This love is difficult, but it's real
Don't be afraid, we'll make it out of this mess
It's a love story baby just say yes
Oh oh

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you is fading
When I met you on the outskirts of town, and I said

Romeo save me I've been feeling so alone
I keep waiting for you but you never come
Is this in my head? I don't know what to think
He knelt to the ground and pulled out a ring

And said, marry me Juliet
You'll never have to be alone
I love you and that's all I really know
I talked to your dad, go pick out a white dress
It's a love story baby just say yes

Oh, oh, oh, oh
'Cause we were both young when I first saw you

Friday, March 27, 2009

Bosannnnnyyyyyyaaaaaaa.........siri ke 2


Hmm...petang td saya tak tido pon..sebabnya..dah petang mana elok tido..hehe..plus guruh kuat sgt..saya jadi takut plak nak tido..haha..

Ha..nak resepi laksa? ok...

LAKSA Penang tp wat kat Sunway..haha

Bahan-bahan:
ikan rebus dgn asam keping
cili boh (saya blend cili kering dgn bawang besar - ikut style my mum)
belacan sket
serai
asam keping
garam sesedap rasa
daun kesom (seperti gambo di bawah klu sape tak kenal)

Cara buat style saya :
Ikan yg telah direbus tadi diasingkan isi dari tulangnya. Air rebusan ikan tadi disimpan untuk dibuat kuah.
Blend isi ikan tadi dgn belacan.
Campurkan isi ikan yg telah diblend td dgn air rebusan ikan td.
Boleh nyalakan api.
Masukkan semua bahan2 yg lain i.e daun kesom, serai, cili boh dan asam keping. Saya suka letak asam keping byk sket supaya masam dan saya boleh mkn asam keping tu..hehe.. Klu nak pedas..boleh letak cili boh byk2.
Sedapkan lagik dgn garam.
Masak sampai dia mendidih dan kuahnya sedikit pekat.
Tada..dah siap. Boleh dimakan..
Owh ye..laksa dimakan dengan "mi" laksa. Tambah sket hirisan timun, bawang besar, cili. Boleh juga tambah telur, daun salad, nanas..ikut suka hati.. Klu saya..saya mesti tambah kicap..haha..hantu kicap katakan..



Owh..ni bukanlah laksa yg saya masak atau makan..gambar sekadar hiasan. Tiada kaitan antara yg hidup atau yg telah meninggal dunia.

Inilah keje pengganggur macam saya..wat keje umah dan memasak..ada sape2 nak wat calon menantu tak?hikss.... So desperate ke?

Bosannnnyyyyyyaaaaaaa.........

Adoi..bosannya arini. Dok umah tak wat pape..ngadap skrin laptop dgn harapan ada kawan2 anta email atau ada yg online IM..dpt juga saya berchatting.. Owh..tp tiada.. Adakah semua org bz arini? Sebab esok nak cuti jd bzkah arini?
Hmm..nasib baik ada adik saya Emi..jd haruslah memasak..klu tak jgn harap saya nak msk lunch.. I'll skip my lunch if my bro tu takde.. Yelah..masak sape nak mkn? Kak Intan, Enol, Dedek bukan ada nak mkn lunch..hoho..bebel plak..
Resepi arini..ikan kembung masak sambal, telur dadar n sayur campur. Owh ada lagik..menu utk makan petang..makan petang ke?haha.. Laksa penang... Sebab pe masak laksa? Sebab byk sgt ikan dlm peti Dedek beli aritu..baik masak laksa..simpan lelama tak sedap lak..kan Mazu?kuikuikui..
Jadi demi mengisi masa dan kebengongan yg ada ini, saya mahu kongsi bersama resepi2 masakan saya arini... (walaupon korang reti masak semua ni..hihi)

IKAN KEMBUNG MASAK SAMBAL

Bahan-bahan:
3 ekor ikan yg telah disiang dan dibersihkan
bawang besar yg telah diblender bersama-sama bawang putih (ni sebab keje pemalas..jd blend je semua)
cili boh atau cili kering yg dimesin sehalus2nya
air asam jawa
minyak
bawang besar dihiris
sedikit garam
sedikit gula

Cara memasak:
Goreng ikan yg telah disiang itu. Takkan goreng ikan pon tak tau kan..hikss
Setelah ikan siap digoreng ketepikan ikan.
Kurangkan sikit minyak untuk goreng ikan tadi. Gunakan je minyak yg sama untuk menumis sambal.
Tumis bahan yg telah diblender. Saya suka letak byk sket sebab sedap..(ikut sukalah nak byk mana..tiada sukatan..semua main anggar2 je)
Dah agak2 bawang tadi pecah minyak, masukkan plak cili boh dimana saya menggunakan cili kering yg telah dimesin minggu lepas, letak dalam botol dan simpan dalam peti ais.
Masakkan cili tersebut. Tunggu sehingga ia pecah minyak. Klu tak masak cili ni nnt tak sedap masakan anda..believe me..!
Pas cili dah masak, bolehlah dimasukkan air asam jawa tadi. Jangan byk sgt..agak2 k. Kang byk sgt masam plak..jd masak asam pedas plak..hehe
Rasakan cili td dgn garam dan gula. Ikut sesedap tuan2 dan puan2 la..
Last sekali masukkan bawang besar yg dihiris tadi. Org kat umah ni suka mkn bwg..jd masuk byk sket. Klu tak suka tak masuk pon takpe..hehe..
pas semua dah sebati, masukkan balik ikan yg telah digoreng tadi. Gaulkan mesra.
Tada...dah siap.. Boleh mkn dgn nasi..tp masak nasi dulu k..
Selamat mencuba!!

Gambar sekadar contoh. Bukan ini hasil masakan saya..hehe.

Resepi seterusnya...LAKSA..owh sambung lainkali ar.. Ngantuk plak..kat luar guruh berdentum..harus tido jap..jgn jeles.. = )

Thursday, March 26, 2009

Apa nak buat da ..?

Hmm..bosan gak hidup tak keje ni.. Arini masuk ari ke-4 saya menganggur.. 2 3 hari lepas sibuk menguruskan income tax..tp still tak selesai gak. Have to wait my Pru Insurance 2008 statement yg tak keluar lagik. Takpelah Shilla..pelan2...

So..saya telah jaga anak sedara saya 2 hari ni. My parents were here..so kakak ipar saya tak hantar Sofiya pegi sekolah @ nursery...sebab nak bg tok n aki bermanja2 dgn cucu..tp hakikat nya..cucu dia kenal org dan tak berapa nak dgn grandma dia..haha. Ngada..!

Jadi terpaksalah saya menjaga dia..hoho.. Saya telah berjaya menidurkan dia, bagi dia makan bubur lembik, basuh berak dia..eyekss...busuknya...bermain dgn dia..tgk kartun..Wonderpets datang membantu..ahakss..

Haha..nak tunggu anak sendiri mmg harapanlah kan..tak taw biler..so belajar2la..uhukss!!

Riyah..klu ko baca ni..ko nak tak baby sitter baru?kuikuikui...

Gambar sekadar hiasan

Sunday, March 22, 2009

Memories Remain??

Hmm..adakah hari2 yg mendatang ini harus ku kenang segala kenangan yg pernah ada sewaktu aku bekerja di company yg kononnya international..tp hakikatnya ianya seperti typical C****** Malaysian company.


Sewaktu pelayaran untuk projek Petronas Carigali. Mengutip sampel air, sedimen, zooplankon etc di perairan Laut Timor. Bekerjsama dgn warga Bali yg sungguh kelakar, berulang-alik memuntahkan isi perut, menonggang air Coca Cola dgn jayanya sebab tekak tak dpt menerima minuman lain di atas kapal dan tidur dengan gaya berenang2 di atas katil..antara pengalaman yg tak dpt dilupakan sewaktu bekerja di company itu.


Perkahwinan teman sekerja..wajah di dalam gambar antara rakan sekerja yg terselamat dr permainan warna kulit..

Dinner company..yg pertama dan terakhir saya hadiri..

Antara bekas rakan sekerja yg terlebih dahulu telah mengundurkan diri dr syarikat bertaraf antarabangsa itu..kononnya.. Mereka kini bahagia dengan kehidupan masing2..dan lebih penting terselamat dr permainan warna kulit company G**.

Antara aktiviti yg pernah saya join sewaktu di company ini..panjat Bukit Tabur.. Buat pertama kali saya menguji diri (mental dan fizikal) dengan memanjat bukit..

Itulah antara kenangan yg sempat saya kutip selama bekerja di syarikat bertaraf antarabangsa tapi hakikatnya syarikat itu hanyalah seperti syarikat2 biasa yg mungkin anda pernah temui. Bak kata Mazu.. colour does matter!!

Saturday, March 21, 2009

Last Day at G** P********

Hmm..don't know how to start.. yeap..i sent my VSS application and the result is..it's accepted.. My feeling? Entahlah..yg pasti i have to start all over again..start searching in the Jobstreet, buy The Star newspaper, write emails to the company, write resume... Nak kata sedih..adalah sikit kot..yelah meninggalkan kerja yg kita dah agak selesa, meninggalkan kawan yg byk tolong kita..tp saya taknak nangis depan nyonya2 tu..

Apa yg lagi menjadikan saya sedih dan rasa tidak adil ialah 2 org senior di group saya (Environment Group) pon dpt VSS..dan salah seorangnya ialah boss besar saya.. Hmm..politik politik.. Apsal lak nyonya2 yg ada ni tak dpt VSS? Nape mesti 2 org pioneer yg buka envi group plak yg dpt? Kan ada lagik junior2 yg boleh dikatakan pengalamannya tak seberapa tu yg layak terima VSS..? Adakah sebab mereka kaki bodek, kipas boss tahap kelajuan yg sampai boleh sesejuk aircond mcm kat opis ni yg giler sejuk?

Kat bwh pon sama..kat tgkt 22 tu (saya tgkt 24).. Org2 yg tak sepatutnya pon ramai gak dpt. Yg beria2 nak dpt tak dpt plak.. Apakah permainan yg sedang dimainkan oleh pihak management ni? Adakah ini yg dinamakan perang psikologi? Mengharapkan staff berhenti sendiri tanpa mereka perlu bayar lebih banyak? Mungkin.... Yelah..company mana de byk sgt duit nak byr org yg berbelas2 tahun keje kan.. Sedangkan saya yg baru 2 tahun servis pon dapat dlm xxK..apatah lagik yg berbelas tahun..sure berpuluh2 ganda K dr saya.. Hmm..agak2 si LY kat bwh tu dpt berapa lah..hahaha..bercuti sakan lagilah dia agaknya tak keje ni. Sian jugak pada mereka yg tgh pregnant, OKU, keluarga sakit dsb..

Org2 yg berkepentingan i.e anak somebody, anak Dato', Datuk atau anak2 tokey besar..haruslah selamat.. Especially yg kat group tu.. Dah 2 boss besar tukang decide..haruslah selamat kan group tu.. Lu pikirlah sendiri..huhu..

Lagik satu..adalah sorang minah ni.. Ngko tak pernah keje under org yg dpt VSS ni..ko tak pernah sembang dgn org tu..tak pernah beramah mesra dgn org tu..tup tup ko p anta sms n email segala serang2 org yg tgh2 tension hilang keje ni.. Apa kejadahnyer? Ko pehal..ko sape..apa yg ko tak puas hati minah ooii..so childish...huh!!

Ada jugak yg soh saya pegi apply tempat keje lama dia.. Alahai..klu ikutkan hati malasnya.. Tp nak jg hati saya pon submit jelah resume ke dia.. Tp klu dpt tak tawlah nak join ke tak company tu..hihi... Ada jugak yg ala2 jeles saya apply keje kat situ. Ko pehal? Ko nak keje situ..ko apply la.. Ko takyah ar nak jd kan org tu batu loncatan nak dptkan keje kat situ. Usaha sendiri boleh tak? Aku tak mintak nak masuk company tu..tp org tu yg beria2 sgt soh apply.

For now..my plan is..apply je keje baru.. Klu ada rezeki dpt keje permanant kat tempat yg ok..insyaAllah kerja.. Klu tak dptt keje permanent i.e GSTT yg saya nak apply..mgkn saya akan sambung belajar kot..full time.. Tgklah..nnt saya update how my future looks like ekk...

Hmm..skrg dah setel2 semua..access card, medical card dah pulang..tunggu account anta tax form. Skrg tgl pukul 5.30 je nak blah dr ofis ni. N i dont think I wanna come again..hahaha..

Goodbye G**..wish u all the best!!

To my friends yg masih ada di sana especially MM..all the best! I know u can survive there. U are better than the excavator, "kakak" and si "motif" tu.. U know who they are.. =) I doakan u sentiasa dirahmati Allah swt.. Semoga u akan dapat kerja yg lebih baik dr di G**. Terima kasih atas segala tunjuk ajar, nasihat dan bantuan u. Kenangan kita masa kat Bali-Timor Leste mmg I akan ingat samapai biler2. Untung kan..wat passport free..haaha. Anyway..biler nak g Cameron..haha..

To others..selamatlah ek kowang kat sana.. Kerja ghajin2.. Cari rezeki biar cara yg halal..insyaAllah berkat..

Friday, March 20, 2009

Slumdog Millionaire

Thanx to Puan Dira yg memperkenalkan filem ini kepada saya. At last..dpt gak saya pegi menonton filem ini. Saya pegi tgk dgn Nana @ Dedek(adik saya). Cite ni menang 8 oscar so lagi membuak2 lah perasaan saya nak pegi tgk..hehe. Best sgt.. Saya bagi 5 bintang utk citer ni.
Kelakar+sedih+suka+duka semua bercampur. Dapatlah kita tgk mcm mana crowdednya perumahan kat Mumbai tu..mcm mana budak2 ni nk survive utk hidup. Macam mana si Jamal ni jawab soalan yg secara kebetulan berkisar ttg kehidupan dia dan abgnya..bersama si kekasih hati.
Part yg paling kelakar + geli ialah sewaktu Jamal terjun ke dalam najis manusia sewaktu dia di dalam jamban tgh memerut. Semua org dlm hall jerit heee... Dia terjun semata2 utk mendapatkan autograph pelakon kesukaan dia iaitu Amitabh Bachan..but I think klu in real life Amitabh may not sign an autograph for him..haha.. Busuk ma...!!
So saya sgt berpuas hati lah menonton filem ni. Nana yg memula taknak tgk pon suka..tak abes2 sebut Jamal Malik pastu..haha. Ala2 hos Who Wants To Be A Millionaire tu.

Thursday, March 12, 2009

EaRTH HouR MaLaYSia


62 countries including Malaysia have committed to participate in WWF’s Earth Hour in 2009. This will be the first time Malaysia officially takes part in Earth Hour and our Prime Minister, Dato' Seri Abdullah bin Ahmad Badawi has indicated his support and endorsement of Malaysia’s participation.

The campaign, which hopes to reach out to more than one billion people in 1000 cities around the world, encourage individuals, businesses and governments to switch off lights for just one hour on Saturday March 28, 2009 at 8:30pm to convey their support for action on climate change. Cities already committed to Earth Hour include Los Angeles, Las Vegas, London, Hong Kong, Sydney, Rome, Manila, Oslo, Cape Town, Warsaw, Lisbon, Singapore, Istanbul, Mexico City, Toronto, Dubai and Copenhagen.

2009 is a critical year in terms of the political decisions that will be made at global climate negotiations in December 2009. Earth Hour, aims to highlight the voice of the people of the world and represent a visual mandate for meaningful policy on climate change.

If you would like to pledge your support of Earth Hour log on to http://www.earthhour.org/malaysia and sign up. If your company would like to participate in Earth Hour, please call WWF-Malaysia at Tel: +603 7803 3772 or Email: ARaj@wwf.org.my
Marilah kita menghargai bumi kita.

Thursday, March 5, 2009

S tag

Being tagged by Dira..huhu

Copy the questions below. Simply use the first letter of your name/nickname as your answer for each questions. You can't use any answer twice and don't use your own name for questions # 3 & 4. After you're done, tag 10 people.

What is your name? shilla
A four letter word: sack
A boy's name: salleh
A girl's name: sofiya (my niece)
An occupation: scientist
A color: sky blue
Something you wear: shorts
A type of food: spaghetti
Something found in the bathroom: soap
A place: sunway pyramid
A reason for being late: stuck in traffic jam..
Something you shout: surprise!!
A movie title: slumdog millionaire
Something you drink: strawberry milkshake
A musical group: S Club 7
A street name: sultan ismail in KL
A type of car: swift
A song title: Sempurna
A verb: sing



Monday, March 2, 2009

STaY oR TaKe THe VSS??


Pening..pening..

Keje baru 2 tahun..tak sangka plak kemelesetan ekonomi ni boleh menjadikan saya sebagai penganggur balik. Ingatkan keje company besar, established ok je..rupanya tak jugak..n now..saya tak taw..should i stay or take the VSS that offered by the company..

dah ar plan nak amik master tahun ni..klu betul kena benti..who gonna pay my master fee? Takkan nak harap mak ayah plak? Umur dah 27 still nak pakai duit mak ayah ke? Owh tidakkkkkkkkkkk....

Ofis yg bakal ku tinggalkan?