Tuesday, January 27, 2009

BRiDe WaRS

Hmm..lama betul cuti kali ni. Yelah..Sabtu Ahad then sambung lagik 2 hari cuti CNY. Nway..Happy New Year to all my Chinese frens. May this year of ox bring u prosperous n luck.
Harini, Isnin 26 Jan... Dah lama tak lepak dgn Fai n Topek. So kitorang kuar jalan2 arini..
Lunch @ Kg Baru then g KLCC to watch movie..BRIDE WARS.. Lakonan Kate Hudson and Anne Hathaway. Direct by Gary Winick.

tak dapat duduk tempat best..tp ok lah tu

Huhu...dah lama tak tgk wyg. Best gak cerita ni. Nak capai impian perkahwinan macam2 sanggup dilakukan eventhough that is your best friend.
Kelakar + sedih ar cerita ni. Kelakar sebab mcm2 cara kotor yg ditunjukkan. Sedih sebab tu kawan baik..kawan dr kecik.. Bila kesepian baru taw that we need a friend..a very good friend to share our problems n sadness.

Synopsis of the movie..
Liv and Emma are best friends who since childhood have planned every detail of their respective weddings. At the top of their bridal "must have" list: a ceremony at New York's ultimate bridal destination, the Plaza Hotel. Now, at age 26, they're both about to get married; they're about to realize their dreams; and they're about to live happily ever after. Or maybe not. When a clerical error causes a clash in wedding dates. They're now to be married on the same date! Liv, Emma and their lifelong friendship are put to the ultimate test. Liv, a successful lawyer who is used to getting what she wants, including the perfect job and the perfect man, won't settle for anything less than the perfect wedding she has dreamed of for years. Emma, a schoolteacher who has always been good at taking care of others, but not so much in looking after herself, discovers her inner Bridezilla and comes out swinging when her own dream wedding is imperiled. Now, the two best friends who'd do anything for each other find themselves in a no-holds-barred, take-no-prisoners struggle that threatens to erupt into all-out war.

So..sape yg suka cerita komedi pegilah tgk cerita ni ramai2 di pawagam berdekatan k.. da..

Tuesday, January 20, 2009

ApA ItU cIntA??

Hmm..cinta.. Sangat susah nak ceritakan apakah mendenya itu cinta. n nape plak tetiba malam ni nak cerita pasal cinta ni?
Td actually tgh surf cari sesuatu..tetiba terjumpalah plak MySpace x-bf..haha.. So tgklah jap. Adalah gambar dia dgn awek plak..
Tgk punya tgk punya tgk..tetiba macam terfikir.. aku ni dimainkan kayu tiga ke dulu? Haha..rasanya ye dah..
Suka hatilah ko la Z********.. Semoga pompuan tu tak buat apa yg ko buat kat aku dulu. Semoga ko dgn dia bahagia sampai bebila.
Masa dgn aku kemain syg sgt kat aku.. Tup tup bila balik kg je..terus lupakan aku. Rupa2nya kena memilih antara 2.. Cess..aku punyalah bersangka baik dulu..podah citt!!!
Dasar jantan kabaret..tak cukup dgn 1.. Dalam diam ko pasang 2..hampeh punya jantan..
Camtu ke jantan yg nak jd ketua rumahtangga.. Lari dari kenyataan, lari dari kejujuran..
dahalah..malas cerita pasal dia lagik. Jantan tak guna..tp jantan tulah yg pernah ajar aku ada apa dgn cinta.
So sorry Z**.. I will never forgive u..sampai mati aku ingat cinta kau yg tak jujur ni.. I hate you so much now.. May Allah bless u!!


pesanan : sila jauhi jantan ini k...sangat merbahaya.. (sebenarnya nak letak gambo..tp kang glamer lak mamat tu)

Tuesday, January 13, 2009

KL – BaLi – TiMoR LeSTe – BaLi – KL

Entry adalah untuk menceritakan pengalaman saya merantau ke 2 buah negara dalam masa 4 hari..4 hari k!..amazing race tak?hahaha….

Kami bertolak dari LCCT menuju ke Denpasar, Bali menaiki pesawat Air Asia QZ9003. Kami disini adalah saya, MM, Ms TGH (BOSS) and JL. Bertolak dr LCCT jam 0940hrs Thursday 11 December 2008. Patutnya pukul 0740 kami dah check in..tp disebabkan org dr S*****p*** yg ditugaskan membawa kotak2 botol sampling kami tu sampai lambat jd kami pon check in lambat. Dengan kastam yg tanya macam2..adoi..ni baru cabaran di LCCT..banyak lagik cabaran yg perlu kami tempuhi.

Lepas check in dgn excess baggage berjumlah RM2006 yg telah dibayar oleh Boss..kami pon tunggulah flight nak berangkat ke Denpasar. Wah..excited gak nak g Bali ni..tambah2 plak saya ni lah first time naik plane n p luar negara..huhu.. FYI, kami naik XairAsia means..its AirAsia Indonesia.. So atas plane..kami hanya mendengar lagu2 dr seberang n flight attendances juga adalah dr Indonesia…

Tiba di Ngurah Rai International Airport, Bali at 1230hrs. Huh..kat sini cabaran lagik hebat.
Cabaran pertama - beratur lama dekat imigresen.. Mana tak panjang line MAS and AirAsia sama2 tiba.. Pastu AirAsia lagik satu flight plak tiba… Sejam k saya beratur nak lepaskan imigresen tu…ish..ish..apsal lah tak bukak kaunter byk2…?

Cabaran kedua -Kastam nyer yg bertanyakan apakah barang yg kami bawak banyak2 ni..(almaklumlah..14 bijik kotak yg kami bawak).

Cabaran ketiga - Porter dekat airport ni sgt scary. Dah ar tetiba serbu nak angkat kotak2 kitorang ni..oklah fine..cause it’s your job ma.. Ms TGH wanna give them tips..tp diorang ni demand rupanya..taknak..sket sgt. Ms TGH kata tu je yg ada..taknak gak..then terus diorang blah.. Kerek gak ekk porter2 ni…hmm…cabaran2…
Kotak2 tu kami simpan je di “Penitipan Bagasi” @ tempat simpan barang kat airport tu.
Ngurah Rai International Airport, Denpasar
Font size

Permandangan Pulau Bali dr atas flight

Then wFont sizee took a taxi atau dengan lebih tepat lagi van untuk ke Hotel. Huh…mahal gak taxi2 kat sini. Padahal dekat je hotel tu dgn airport. Sebab dia taw kot we are foreigners so nak tekan banyak2..ish ish..dasat tol depa ni..

Stayed at Palm Beach Hotel, Kuta, Bali at about 1400hrs. Sangat panas, sangat lapar n sangat penat… Adoi..dpt plak bilik kat atas..nasib baik ada org angkatkan beg..oklah sket. Bilik dia ok ok jer.. Ok lagik bilik kat Msia ni…
Pas selesai solat, we all pon keluarlah…mencari makan dan berjalan-jalan ke Kuta Beach. Hmm…susah gak nak cari makanan halal kat Bali ni.

Nasib baik ada gak kedai dekat2 hotel tu yg ada makanan halal. Kami makan Nasi Goreng, Ayam Goreng Lalapan dan minum Teh Botol… Teh Botol…jasmine tea yg diletakkan dalam botol..sedap gak!!Pastu kami jalan2 ke Kuta Beach.. Hmm I don’t know why people like to go here. Saya rasa besa jer… Pantai dia pon taklah best sgt…busuk lak tu..ahakss!! Maybe I have to go other part og Kuta beach kot. Then we walked back to hotel. On d way..we stop at their mini mart to buy drink. Sgt mahal harga barang kat sini. Air tin dlm IDR5500 which is dalam RM 2.30… Hush…tp dahaga punya pasal…beli ar.. Saya juga telah membeli souvernirs utk kawan2…magnet utk letak kat ice box..harga IDR500~RM2.10


Kat Pantai Kutta

Shopping2 beli souvenirs

Teh botol

Kutta Beach, Bali

Balik…malam tak makan dah sebab masih kenyang. Saya tido satu bilik dgn MM. Tomoroe have to wake up early to have Subuh prayer at 4am..huhu..

Esoknya plak kami naik Merpati Airlines ke Dili, Timor Leste. Hmm…mcm dr KL – Denpasar gak… Imigresen akan ty apakah barang2 yg dibawa ni..bla..bla..bla…

Kami juga telah ke TL bersama sub-con yg lain iaitu FM dan N. Huhu…airport Dili..sgt kecik..tp international beb…haha… Turun2 flight je boleh nampak helicopter UN, lori UN n apa2 Un lagila… Yelah..Negara tgh nak mmbangun dr perang..so byklah UN n Interpol kat sini.

kedai kat Timor Leste

Antara barang2 yg dibawa dari KL

AEROPORTO INTERNATIONAL PRESIDENTE NOCILOU LOBATO
Dilli Airport..international k!!

Camne rupa TL? Hmm..how to say ek… Mcm perkampungan biasa..belum fully develop..org dia mcm Indon..n most of them speak English or bahasa Indonesia.. Kenderaan yg digunakan plak kebanyakan 2nd hand car from Singapore..n don’t be surprised..they also used Kembara, Wira n Kelisa…

1st night kat Dili kami tido di Hotel Es*******. Actually it’s not really a hotel. It is a cabin..then mekap2 lawa2 jadiklah hotel…hahaha.. Harga bilik yg saya n MM duduk berharga…USD346.50 atau lebih kurang RM1200.. Huh.. I can get better than this at my own country with this rate..hahaha..nak compare negara org dgn negara sendiri.. Honestly…tak best tinggal kat sini..staff tak friendly, bilik 4 over 10…

Esoknya kami telah berpindah ke Dilli Beach Hotel plak.. After breakfast we took a walk to that hotel. Sebabnya..vessel yg kami sepatutnya naik harini tak dpt dinaiki. Vessel tu dah rosak di tengah jalan..adoyai… So kami pon berpindahlah ke hotel lain yg telah disyorkan oleh Pak Dadang, colleague kami dr Jakarta office yg dah dtg beberapa hari sebelum kami. Owh yea..kami jumpa mereka (Pak Dadang, Joyce n Nazuha) malam td. Diorang ajak dinner sama.

Hmm..sah vessel tu rosak..jd boss telah mngambil keputusan utk balik semula ke Malaysia. So kami pon balik lah Ahad tu… Monday saya mc @ time in lieu sebab demam n flu yg sgt teruk.. Maybe panas sgt kot kat TL.

Trip ke 2
Trip kali ke 2 kami bertolak pada Sabtu 19 Dec 08. Still took the same flight sebab nak naik via Singapore no flight on the day. Ces..

Kali ni kami tak tido di Kutta beach. This time kami tido di Legian plak. Hotel kali ni ok sket berbanding dulu. Breakfast pon byk choice..ahaks… Hotel ni nama dia Jayakarta Hotel. Blkg hotel ada pantai. Kami jalan2 gaklah kat pantai tu before dinner.

Esoknya kami naik Merpati Air lagik ke TL. Hmm…the same flight attendance..hahaha..
This time vessel yg kami nak naik tak rosak..tp lambat sket sampai sebab ombak yg besar telah melambatkan perjalanan vessel tersebut. So kami kena bermalam 2 malam di Dilli Beach Hotel sebelum dpt naik vessel. This time punya trip saya sgt berdebar utk naik vessel.. Mcm2 dlm pale ni..ok ke..mabuk tak nnt..ombak camne nnt..haha..macam2 lah pk.

Akhirnya vessel yg ditunggu tyelah dtg.. Kami telah melangkah masuk ke dalam vessel on 23 Dec dlm pukul 6pm. Hmm..FYI vessel ni dr Bali. So all the crews are Balinese and male. Memula tour mengelilingi vessel n pilih bilik. Oklah vessel ni. Accommodation and facilities very nice.
Saya tak taw apa telah terjadi malam tu. After dinner diorang kata vessel nak gerak kol 11pm..tp esoknya saya dgr kol 2 am baru gerak..

Hmm..kami mengambil masa selama 41 jam utk ke stesen yg pertama..lama tak? Haha…mmg lama.

Hmm..hari ketiga atas vessel kami semua dah ting tong. Semua org dah mabuk macam pompuan mengandung anak pertama..haha. Nak makan pon siap bertongkat dagu atas meja..menahan kepala yg pusing2. Krew2 kapal plak tgk kami kesian je.. Yelah..diorang dah besa..kitorang ni..huh..1st time..

Kapten kapal dgn baik hati telah menawarkan kami ubat tahan mabuk. Pergh..power giler ubat ni..mkn2 terus tido. Esok bangun ok sket..taklah mabuk sangat. Pening sket2 je.. Alhamdulillah kami dapat malakukan kerja2 sampling dgn jayanya. Perjalanan balik pon lama gak.. Pas keje semua dah siap perjalanan balik kami diisi dengan menikmati permandangan indah dr atas vessel. Yelah..lainkali mana dtg dah..so nikmatilah apa yg ada depan mata ni sepuasnya. What a nice view. Subhanallah..!

aNTaRa PeMaNDaNGaN DaRi aTaS VeSSeL..LaWaKaN??

Kami akhirnya tiba di Dilli Port 30 Dec lebih kurang jam 5pm. Huh…turun2 vessel still lagi terasa di awang2..hahaha. Malam tu sekali lagik kami bermalam di Dilli Beach Hotel. Tak sabar rasa nak balik esok. Malam tu boss bukak internet..dah lama tak baca paper..tak tahu perkembangan semasa..haha. Yelah ..kat laut manalah ada paper. Internet pon hanya utk anta email. Dah baca online paper baru taw macam2 terjadi kat Malaysia..Tuanku Jaafar meninggal, PMR nak keluar..mcm2lah..

Tengahari 31 Dec kami menikmati lunch kami yg terakhir di Dilli sebelum bergerak ke airport. Flight jam 1355. Sekali lagi transit di Bali. Hmm…4 kali k pegi Bali..tp airport jelah..hahaha.

Untuk ke KL, kami naik Malaysia Airlines plak. Takut delayed macam dulu. Masing2 sgt tak sabar nak balik. Saya dah rindu giler Malaysia... Kami selamat tiba di KLIA lebih kurang jam 2200. Malam tu adalah new year eve. Hmm..nasib baik tak sambut new year di TL.. Taufik n Fai dtg amik saya malam tu..bestnyer..haha.

MuKa TaK SaBoR NaK BaLiK

Itulah cerita saya merantau ke negara org buat pertama kali. Mcm2 rupa, perangai, kerenah dan cerita org dpt saya tgk dan dengar. Pengalaman yg menarik..tp tak nak kot lagik p keje2 offshore ni..haha.. Mabuk tu yg tak tahan…

KL – Bali – Timor Leste – Bali – KL…